Kultúra

Balassi Bálint Megyei Könyvtár

1949 áprilisában alakult meg Salgótarjánban a körzeti könyvtár, az intézmény jogelődje. A könyvtár 10 évvel később, 1959-ben vette fel Balassi Bálint nevét. A költő, rövid élete során a korabeli történelmi Nógrád megye számos településén élt. A kiadott Balassi kötetek, bibliográfiák, a Balassi műveltségi verseny, az emléktúrák és az 1995-ben alapított Balassi-díj, mind azt bizonyítják, hogy a könyvtár sokat tett és tesz a költő kultuszának ápolásáért.

Dornyay Béla Múzeum

Széles körű állandó kiállítások, valamint igényes, gazdag anyagú időszakos kiállítások várják a látogatókat a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban! A múzeum a megyei történeti muzeológia központja. 

Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.

A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. egész évben számos kulturális, valamint szórakoztató rendezvényekkel várja a helyi lakosokat és az ide érkező vendégeiket. 

Zenthe Ferenc Színház

A Zenthe Ferenc Színház Salgótarján első, önálló státuszú színháza. Névadója, Zenthe Ferenc a város szülöttje. A teátrum 2012-ben, a művész születése évfordulóján, április 24-én alakult meg, nyitóelőadása 2012. május 29-én Plautus: A hetvenkedő katona című vígjáték volt.