Balassi Bálint Megyei Könyvtár

1949 áprilisában alakult meg Salgótarjánban a körzeti könyvtár, az intézmény jogelődje. A könyvtár 10 évvel később, 1959-ben vette fel Balassi Bálint nevét. A költő, rövid élete során a korabeli történelmi Nógrád megye számos településén élt. A kiadott Balassi kötetek, bibliográfiák, a Balassi műveltségi verseny, az emléktúrák és az 1995-ben alapított Balassi-díj, mind azt bizonyítják, hogy a könyvtár sokat tett és tesz a költő kultuszának ápolásáért.

A megyei könyvtár 1966-tól 1988-ig a salgótarjáni József Attila Megyei Művelődési Ház épületében működött. 1988. június 6-án adták át a Finta József építész tervei alapján készült "kultúrpalotát", amely azóta is a könyvtár otthona.

Az intézmény mai megjelenésében is közvetíti Balassi Bálint szellemét, hiszen a bejáratot Kő Pál szobrászművész Balassi szobra díszíti. Másik ékesség Péterffy Gizella festőművész Balassi pannója, amely az emeleti szinten tekinthető meg. A Felnőtt Kölcsönző részlegünkben pedig Bíró Iván Balassi Bálint szobra található.
Az új épület számos lehetőséget is hozott a könyvtár, illetve a használók számára. A hagyományos könyvtári kereteken túl kiállítótér, előadótermek, meseszoba várja a látogatókat.

1989-től a könyvtár életében minőségi változást hozott a munkafolyamatok gépesítése, az információs adatbázisok, az Internet használata. Az elmúlt években a könyvtár szolgáltatásai kiszélesedtek, térben és időben túlnőttek az épület falain és a város egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált a megyei könyvtár.

A Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat országosan elismert kiadványa az intézménynek.

A helyismereti gyűjtemény 2005 júniusában vette fel az intézmény néhai igazgatójának, Kojnok Nándornak a nevét. A gyűjteményben a Nógrád megyével kapcsolatos képi, hangzó és írásos dokumentumok archiválásával őrzik és szolgáltatják a múlt és jelen értékeit.

A Mikkamakka Gyermekkönyvtárban a Meseszoba és a Babasarok várja a legkisebbeket. 2013 januárjától Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működik az intézmény. Olvasásnépszerűsítő, kultúraközvetítő, ismeretterjesztő és szabadidős rendezvényekről, programokról, folyamatosan tájékoztatást ad a könyvtár honlapja és a facebook oldala.

Több mint 300.000 dokumentummal és megbízható szakértelemmel várják a látogatókat. A dokumentumok az elektronikus katalógusunkban visszakereshetőek. Egyes kiadványok digitális formában is hozzáférhetőek.

A könyvtár folyamatosan változik, a használói igényeket követő, dinamikusan fejlődő, megújulásra képes kulturális intézménye Salgótarjánnak és Nógrád megyének. A dolgozók vallják és hiszik, hogy könyvtárosi feladatunk során az olvasói igények jelentik az elsődleges szempontot szakmai tevékenységükben.
Kultúraközvetítő intézményként azért dolgoznak, hogy pozitív kép alakulhasson ki a megyékről határokon belül és azon kívül is.
(forrás: www.bbmk.hu)