Önkormányzat

Cím: 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1.
Telefon: +36 32 417-255
Nyitvatartás: hétfő-csütörtök: 07:45-16:15 | péntek: 07:45-13:45
Weboldal: https://www.salgotarjan.hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/salgotarjan.official

Salgótarján kiemelkedő természeti adottságainak köszönhetően kitűnő kikapcsolódási helyszínül szolgál mind a nyugalmat keresőknek, mind az aktív pihenés szerelmeseinek. Az ide látogatók tiszta, klimatikus levegőn, kijelölt turistautakon, gyalogosan és kerékpárral járhatják körbe a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet nevezetességeit, fedezhetik fel Salgó és Somoskő várának egyedi hangulatát és vadvilágunk szépségeit.

Salgótarján a '60-as években átépült Hild-díjas belvárosa néhány éve megújulóban van. A Fő tér méltó arra, hogy a város szívének nevezzük.

Könnyen megközelíthető innen a város legtöbb látnivalója. Szobrok, lépcsők, múzeumok (akár a föld alatt is...),

a város fölé magasodó, gyönyörű kilátást garantáló dombok és templomok kínálnak élvezetes városnézést azoknak, akiket érdekel a kultúra, az építészet.

A megyeszékhelytől északra, 10-15 km távolságban áll két sokat látott vár. Egyikük Salgó vára, a másik Somoskői vára. Előbbi, Salgótarján legmagasabban fekvő városrésze, Salgóbánya szomszédságában található. Az 500 méter tengerszint feletti magasságon elterülő kicsiny településről egy 15-20 perces séta után juthatunk fel a várhoz. Csakúgy, mint tette azt Petőfi Sándor is 1845. júniusában.

A Somoskői vár Szlovákiában van. Ez a tény azonban ma már nem jelenthet akadályt senkinek, aki a magyarországi Somoskő faluból szeretné meglátogatni az erődítményt. Természetesen itt is le kell küzdeni pár méter szintkülönbséget, de mint a városban, most is segítségünkre lesz néhány lépcső. Megéri felkaptatni a várakba, mert a panoráma biztosan kárpótol mindenkit a fáradságért. Szép időben a várakból egészen a Tátra vonulatáig is el lehet látni!

Somoskő várától egy közepes kőhajításnyi távolságra találjuk a bazaltorgonát. A 16 méter hosszú bazaltoszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el.

Salgóbányán az Erdészház, Somoskőben a Vadaspark hívja az erdő élete, a vadon élő állatok és növények iránt érdeklődőket.

Salgótarjánban szálloda, vendégház, apartman, étterem, vendéglátó egység várja a turistákat. Ideális bázist nyújtva kalandra szomjazó látogatóknak, akik szeretnék felfedezni a természetet, a múltat, Palócföldet.